Regisseur

 • Koen Browaeys

Spelers

 • Sem Bettens
 • Emma Browaeys
 • Koen Browaeys
 • Liesbeth Colpaert
 • Pieter Coorevits
 • Erna De Voet
 • Dora Lou Vander Beken
 • Emma Vanderbracht
 • Magda Vercamer
 • Victor Vermaercke

Zelfs idyllische dorpjes hebben donkere hoekjes

Rosalia, een jonge vrouw uit de stad ontvangt op een dag een brief uit Mater. Het dorp waar ze tien jaar terug – als jong meisje –  op zoek ging naar oude volksvertellingen. Het dorp ook waar ze stapelverliefd werd op het wilde dorpsmeisje Lucie Cloosterman. Een ‘lesbische’ relatie die niet echt op gejuich onthaald werd. Zeker niet door vader Edmond Cloosterman. En laat het nu net hij zijn die haar een brief schrijft. Zijn dochter blijkt ziek, zwaar ziek. En ‘Rosie’ zou de enige zijn die daar iets kan aan doen…

Ze besluit in te gaan op het verzoek en belandt al snel in een kluwen van vreemde en bizarre intriges. En ontdekt dat het idyllische Mater ook heel wat duistere kantjes heeft.  

Melancholische horror

“Eigenlijk was het mijn bedoeling om het eerste gotische horrorverhaal te maken in mijn geliefde Vlaamse Ardennen. Maar als je een verhaal over bloed en ingewanden verwacht, zal je wellicht ontgoocheld zijn.” Zegt regisseur en auteur Koen Browaeys. “ Ik schreef eerder een vertelling in de sfeer van klassiekers als Frankenstein of de ‘hammer house horrorfilms’. Geschikt voor een breed toneelpubliek dus. En ‘Folk’ verwijst naar het feit dat het zich afspeelt in Mater. Ik gebruik veel elementen die geworteld zijn in het volkse leven uit de tijd. En melancholisch? Een sentiment dat mij wel eens durft overkomen (lacht). Maar in de eerste plaats wil ik dat theater een belevenis mag zijn, waar je even het dagdagelijkse leven vergeet. Sommigen doen dat met komedie, ik kies eerder voor het fantasierijke en geheimzinnige. Niet dat er niet af en toe te lachen zal zijn, hoor.”

Ik heb ook getracht om een stuk te maken dat je op verschillende manieren kan lezen. Als een melancholisch en af en toe best luguber dorpsverhaal. Maar evengoed als een metafoor voor de schuldgevoelens die Rosalia niet echt heeft, maar wel opgelepeld krijgt.

Inspiratie

Volksverhalen zoals Lieve D’Haeze die destijds had verzameld, zijn voor Koen een grote inspiratiebron. “Voor de rest haal ik veel uit eigen dromen. Maar ook uit interessante figuren als Edgar Allan Poe of Maurice Maeterlinck. In sommige beelden zal je ook Leon Spilliaert herkennen en soms ook nog eens mijn all-time-favorite James Ensor. Ik vind het heerlijk om een melange te maken van mijn eigen fantasie en  die van dergelijke grote figuren. Maar ook mijn spelers geven me heel wat inspiratie.”

Nieuwe gezichten

Met ons gezelschap willen we regelmatig jong toneelbloed de kans geven om op de planken te staan. Heel wat van die jonge, talentvolle acteurs komen uit de stal van Litoziekla, het jeugdtoneel dat Luc Provost destijds oprichtte. Op die manier blijven we fris en worden onze tradities regelmatig in vraag stellen. In de meer experimentele ‘kleinere’ stukken krijgen ook nieuwelingen de kans om grote rollen te spelen.

De terugkeer gaat in première op vrijdag 13 maart in cc De Maskerade/Kantschool Mater

Verdere speeldata 14, 19, 20 en 21 maart.

Volg ons op Facebook

Met dank aan onze sponsors